Surdeg!

Jag har varit sugen på att börja baka med surdeg sedan jag började läsa den inspirerande bloggen Brödpassion av den franske bagaren och surdegsfantasten Sébastien Boudet. Kolla in hans blogg! Han har massa superfina videoinlägg där han visar recept på allt från saffransbullar till hur man snittar ett bröd. Och så skriver han så charmigt med sin fransk-svenska!

I lördags var jag och sambon på Ö&B och där hade de en perfekt 1-liters glasburk som jag köpte, så nu kan jag äntligen göra surdeg! Första försöket gick åt skogen, mest för att jag var väldigt otålig och hade för mig att jag läst att man kunde ha i en gnutta torrjäst i surdegen för att få igång den. FEL FEL FEL säger jag bara! Det tog 12 timmar så luktade surdegen riktigt vidrigt. Vet egentligen inte hur surdeg ska lukta, men "friskt och syrligt" som det står överallt var INTE vad min surdeg luktade. Den åkte i slasken och så gjorde jag ett nytt försök. Nu gick det bättre! Surdegen var klar idag så jag satte en fördeg som ska få stå och jäsa till i morgon eftermiddag. I morgon kväll ska jag prova att baka ut! Ska bli oerhört spännande! (Jo jag vet att det är fredagkväll, men är man mat- och baknörd så är man!)



Surdeg av 1,5 dl ljummet vatten, en skopa grovt rågmjöl och en skopa vetemjöl

Kvällsgott

Något jag gör alldeles för sällan är fruktsallad. Det är ju så himla gott, speciellt med lite hackade nötter så det blir lite crunchigt, och med lite apelsinjuice så det blir lite blött. Gjorde en stor sats igår, med banan, äpple, apelsin, kiwi, vindruvor, persimon (eller sharon som det hette när jag var ung :)) och physallis. Jag vill ha allt skuret i små små bitar. Tänk att det faktiskt finns något som är både himla gott och himla nyttigt!

 


Mazariner

Jag älskar mazariner! Köpta är så himla goda, men ännu godare är hemgjorda! Och det är inte svårt alls faktiskt. Man använder färdig mandelmassa så man behöver inte krångla med att skålla, skala och mala massa mandel. Här kommer receptet:

Cirka 25 stycken

Deg
200 g rumsvarmt smör
5 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning
400 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör

3 ägg

½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker


Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

Kör alla ingredienser till degen i en matberedare. Kläm ut degen i mazarinformar, ställ i kylen. 
Riv mandelmassan i en bunke, tillsätt socker, smör och ägg. Vispa med elvisp till en gegga. Klicka i mazarinformarna, fyll till två tredjedelar. Grädda i ugnen på 175 grader tills de har fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt svalna och bre på glasyren. Ska du frysa in är det nog bättre att ha på glasyren när de tinat, annars tror jag den blir geggig.





Kosmetika-acne

I morse när jag inspekterade min hy i spegeln upptäckte jag små röda utslag under ögonen. Jag tror att det är så kallad kosmetikaacne, vilket man kan få av alla oljor. Utslagen försvinner när man slutat använda det som gav utslagen från början. Jag har nu använt mandelolja senaste dagarna, både i min OCM-blandning och som sminkborttagning. Mandelolja är en mild olja, men den kan ge utslag. Därför har jag tänkt använda rapsolja i några dagar för att se om det går över. Funkar inte det får jag köpa solrosolja, som ju är den sorten de rekommenderar på OCM-sidan. Och funkar inte den finns närmare hundra andra oljor. Jag ger inte upp! Jag tror stenhårt på den här metoden, och jag tycker jag redan fått mindre porer på kinderna.



Det var svårt att få med utslagen på kort, men de är på den tunna huden under ögonen.

Stylingprodukter


Sedan jag började med balsammetoden har jag inte haft i några stylingprodukter alls, eftersom jag inte orkat kolla vad som är okej ihop med balsammetoden, och mina futtiga CSN-korvören har varit slut så jag har inte haft råd heller. Så mitt hår har varit glansigt och friskt, men ändå rätt fult och tråkigt eftersom jag låtit det självtorka, och utan produkter står det lite som det vill. Jag har grymt mycket småhår som står rätt upp på hjässan utan hårspray, inte snyggt! Jag är även i stort behov av en klippning, vilket jag ska ta tag i snart. 

Igår var det dags för stora shoppingturen på Konsum för att fylla upp matförråden här hemma. Då passade jag på att köpa en hårspray, och hemma hade jag redan en mousse som bara innehöll godkända ämnen. Jag köpte Schwartzkopf Got2B Sexy hårspray, som kostade 59 kr. Så när det är dags för hårtvätt (idag kanske, var ju ändå fyra dagar sedan sist) så ska det moussas och sprayas! Tänk på att nästan alla hårsprayer innehåller alkohol för att torka snabbt, och det är uttorkande för håret så använd med måtta. Men det är i alla fall inga problem att tvätta bort med enbart balsam. Om du vill veta vilka stylingprodukter som är kompatibla med balsammetoden, kolla in den här användbara länken från lockig.se (återigen, du behöver antagligen skaffa konto på sidan för att komma åt alla inlägg). Där kan du se vilka sprayer, vax, mousser med mera som går att använda. Många av produkterna finns i din vanliga mataffär = gillas.



En ny kompis och en gammal.


The Oil Cleansing Method (lååångt inlägg)

En annan grej jag börjat med sedan jag blev intresserad av No Poo är OCM, eller the Oil Cleansing Method. Det innebär att du tvättar ansiktet med olja. Olja löser fett, smuts och smink hur bra som helst, och visst är det trevligt att veta precis vad man tvättar sig med? 

Jag har aldrig haft speciellt bra hy. Den har alltid varit torr, men de senaste åren gått mer mot blandhy med torra kinder med stora porer och fetare haka, näsa och panna med pormaskar. Jag har även väldigt tunn hy har jag fått veta av en hudterapeut, och har senaste året fått små synliga röda blödkärl mitt på näsan. Jag får lätt utslag, har bland annat haft perioral dermatit runt munnen som det kändes som sju svåra år innan jag fick bort, med tillhörande sminkförbud så jag såg ut och kände mig som en spetälsk. Jag provade en foundation från Max Factor häromdagen, och morgonen efter hade jag tio stora röda utslag likt finnar på ena kinden, plus något eksemliknande precis under ögat och på ögonlocket. Kul!

Jag älskar dyra krämer och har sedan jag haft råd enbart köpt hudkrämer, rengöring och smink från Lancôme, Clinique, Biotherm och Dior. Visst känns huden bättre när man tvättat sig med sådana produkter som är anpassade för torr hy, än den gjorde back in the days när jag använde ansiktsrengöring från Konsum. Men trots att jag provat en massa olika rengöringsprodukter, bland annat Cliniques trestegsprogram för torr hy, och diverse krämer som ska göra underverk och ge lyster och öka spänsten och jämna ut hudtonen och allt vad de lovar, har jag aldrig varit helt nöjd. 

Nu har jag inte läst mängder om OCM men jag tror att principen är densamma för huden som balsammetoden är för håret. Låt mig förklara:
I huden har vi en naturlig fettproduktion som är till för att smörja huden, som är vårt största organ (bonusfakta!). Utan oljan som kallas serbum skulle huden vara torr som papper och lätt spricka. När man tvättar ansiktet med rengöringskräm eller kanske i värsta fall tvål, tvättar vi bort hudens naturliga olja, med hjälp av de kemiska ämnen som finns i (inget fel mot kemikalier generellt, det finns massa bra kemikalier också). Efter rengöringen är huden ren och fri från olja, vilket gör att vi smörjer oss med någon kräm för att få den mjuk igen. Precis som hårbottnen producerar mer olja för att kompensera den vi tvättar bort med schampo, producerar huden i ansiktet mer olja för att kompensera att vi tvättar bort den. Ökad oljeproduktion i ansiktet leder till glansig hy några timmar efter man sminkat sig (matt puder, någon?) och även till tilltäppta porer (finnar och pormaskar). Det gör att du tvättar ansiktet ännu mer för att få bort "orenheter" som det heter i reklamen, smörjer in med hudkräm för att huden känns stram, vilket leder till att huden producerar ännu mer olja. Du tvättar alltså bort hudens serbum med kemikalier och ersätter sedan det med konstgjord fukt. Är ni med?

Många tror att man kommer se ut som ett smörpaket i ansiktet när man tvättar sig med olja. Det gör man inte, faktiskt. Först tvättade jag ansiktet med rapsolja, och det är en rätt fet olja. Detta gjorde jag på kvällen, så på morgonen såg jag inte fet ut. Nu har jag införskaffat mandelolja, som också är bra för huden (och alla möjliga saker, men det tar vi i ett annat inlägg). Mandelolja är en halvfet olja, vilket innebär att den inte känns så fet och inte gör dig glansig alls. Du kan alltså tvätta dig med den oljan och sedan visa dig för folk om du skulle vilja. Ingen skulle fråga om du badat i smör. 


OCM-blandning till vänster, egengjort ansiktsvatten till höger. Flaskorna kommer från Kicks, 20 kr styck.


Så, hur gör man då?

Det första är OCM, en metod som förklaras mycket bra på den här hemsidan. Det är en djuprengörande metod som faktiskt (!) rengör på djupet. Det du behöver är

1. Ricinolja (finns på apoteket bakom disk för 41,50kr)
2. Annan vegetabilisk olja, i orginalmetoden solrosolja vilket jag tror är en torr olja, den har jag inte testat utan jag tog raps för att det fanns hemma, nu senast mandelolja. Vet inte vilken som är bäst än, inte heller om det blir supermycket bättre med just solros men det tror jag inte. Det står att man kan använda vilken olja som helst, så ta en du har hemma.
3. En handduk eller tvättlapp i tyg (stor nog att den täcker ansiktet) som du inte är jätterädd om

Först, blanda ricinolja med den andra oljan. Följande är ett riktmärke att gå efter, prova dig fram.

10% ricin och 90% annan olja om du har torr hud
20% ricin och 80% annan olja om du har normal hy
30% ricin och 70% annan olja om du har fet hy

Blanda i en kopp, det räcker med max en matsked för en tvätt. Blanda för en tvätt eller gör större mängd och spara i en lämplig ren flaska. Vill tipsa om de små smarta reseförpackningarna i plast som finns på Kicks, kostar 20 kr. Men första gången rekommenderar jag att bara blanda till för en gång, ifall du vill testa med lite olika oljor för att hitta din favorit. För mig står det nog 1-1 mellan raps och mandelolja, men har bara testat en gång med varje. Nog om det. 

(Det står på nätet att man kan göra detta även om du har foundation och mascara, men det står även att man ska vara noga med att ha rena händer så att du inte masserar in smuts i porerna. Nähä, men det är okej att massera ner gammal mascara och puder i porerna då? Nej, jag tvättar bort i alla fall ögonsminket först, allra helst allt smink. Det känns bättre att köra denna djuprengöring utan gammal smink.)

Ta din handduk eller tvättlapp och blöt i hett vatten. Ta så varmt vatten ditt ansikte klarar av, du ska inte bränna dig. Krama ur och lägg över ansiktet och låt ligga kvar tills den har svaltnat. Upprepa en eller fler gånger. Detta öppnar dina porer. Spakänslan får du på köpet! 
Ta lite va oljeblandningen i handen och gnugga mellan handflatorna så den blir varm. Massera in i ansiktet, på kinder, haka, näsa och panna. Massera noga där du har störst problem med pormaskar eller acne. Efter ett tag känner du att det blir lite grusigt under dina fingar. Det är smuts från porerna som lossnat! För en del tar det 2 minuter innan man känner "gruset", för andra kan det ta 20 minuter. Sätt dig framför tv:n och massera om du vill. När du känner dig ren, blöt handduken igen och krama ur. Lägg på ansiktet och låt svalna. När den är sval, klappa på huden för att få bort oljan. Upprepa en eller flera gånger, tills du är nöjd och oljan är borta. Badda gärna ansiktet med egengjort ansiktsvatten (kallt vatten och ÄCV, jag kör 50/50, en del kör rent ÄCV) för att stänga porerna. Din hud kan kännas lite torr, eftersom ricinoljan är uttorkande. Smörj in ansiktet med lite olja efteråt om du vill. 

Denna rengöring är som sagt lite uttorkande, så prova dig fram hur ofta du vill göra den. Jag har tänkt två gånger per vecka eftersom jag har torr hud. 

De andra dagarna tvättar jag ansiktet på kvällen med bara olja, utan ricin. Gör på ungefär samma sätt, fast massera in oljan direkt på smink och allt och håll på tills det är rent. Blöt handduken, krama ur och lägg på ansiktet och låt svalna. Klappa bort oljan, upprepa vid behov. Badda med ansiktsvatten efteråt. Smörj in med olja när du är klar om huden känns torr. 

Du kan alltså tvätta bort mascara, eyeliner och ögonskuggor, ja rubbet med enbart olja. Jag kan ärligt säga att jag inte hade en aning om att vanlig matolja funkade som sminkborttagare. Dock tycker jag inte om att gnugga olja i ögonen och inte heller att gegga runt med mascarasmulor i hela ansiktet, så jag brukar blöta upp mascaran först med vatten och försöka få bort det värsta innan jag kör loss med olja. 

Det blev mycket text, men nu tror jag att allt är med. Jag har tänkt skriva lite mer om olika oljor och vad de är bra för i egna inlägg. Undrar du över något, kommentera inlägget så ska vi se om jag kan svara (annars kan säkert min kompis Google det).

Menskopp

Jag har funderat på att införskaffa en menskopp ett tag, eftersom jag är trött på att jag alltid har slut på tamponger när jag väl behöver dem. (Vems fel är det tro?!) Dessutom blir det mycket billigare i längden, eftersom det är en engångskostnad och man kan ha samma menskopp i tio år innan man bör byta av hygienskäl.

Jag har haft problem med massa blödningar som varar i fem dagar innan mensen varje månad, så det blir dyrt i längden att använda tampong tio dagar per månad. Sedan tror jag inte det är så bra att använda tampong så länge heller.

Sagt och gjort, idag klickade jag hem en menskopp från Yuuki från den här sidan. 299 kr kostar den, plus ynka 12 kr i frakt. Köpte även med en förvaringspåse till den. De har snabb leverans, så beställer man på förmiddagen skickar de den samma dag. Jag beställde nu ikväll, så jag borde få den på torsdag. Återkommer om hur den funkar när jag testat!
För att läsa om menskoppar och hur de funkar kan du googla eller läsa på sidan där jag beställde.




Tips på inpackning

Glömde ju tipsa om inpackning förut! Honung är himla bra för håret och för att få ett ännu mer vårdande balsam kan man blanda i lite honung. Eftersom jag har en sån här parktisk burk rörde jag ner två matskedar honung rätt i burken, så jag slipper kladda i små koppar inför varje hårtvätt. Praktiskt!






Hemmagjord granolamüsli

Här ska ni få recept på supergod granolamüsli. Granola är en rostad, lite söt müsli. Tänk Start fast mycket nyttigare, och betydligt godare än sån där Finax torr müsli i påse. Häll upp i en fin glasburk och ställ fram hemma och dina gäster kommer bli superimpade över hur pysslig och huslig du är. Eller go bananas med ett fint sidenband så har du en fin gå-bortpresent! Receptet har jag fått av syrrans kompis Snygg-Åsa som i sin tur hittat det på Karlstadtösen Josefin Jägers hemsida om hälsosam mat. Hennes fina hemsida hittar du här.

Så här gjorde jag:

7 dl havregryn
2 dl riven kokos
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 dl hackade naturella nötter, ex hasselnötter eller valnötter
3 msk honung eller lönnsirap
1 ½ dl kallt vatten
1 msk kanel (eller mer om man gillar kanel)
½ msk kardemumma
½ msk ingefära
1 krm salt
Blanda havregryn med kokos, frön och kryddorna. Blanda honung med vattnet (det underlättar att värma honungen med 1 msk vatten i micron några sekunder så den blir lite rinnigare) och häll över havregrynsblandningen. Gojsa runt tills du har en smulig massa och allt är lite fuktigt. Bred ut på en plåt och rosta i ugnen på 175 grader. Ta ut plåten var tionde minut och rör om så att granolan får jämn färg. I receptet står 20-25 minuter, men jag har fått ha i plåten närmare 40 minuter för att allt ska bli torrt. Är müslin fuktig när du häller den på burk kan den mögla = blä på frukostfilen. När granolan är klar och har svalnat kan du blanda i mer goda grejer om du vill, till exempel linfrö, pumpakärnor, torkad frukt eller bär. Häll upp i fina burkar och inkassera pluspoäng från omgivningen! 




Nyttigt och gott!



Burkar som jag fått av svärmor passade ypperligt till müslin.


Lite tips

Jag tvättade mitt hår i lördags och det är fortfarande inte fett! Jag läste om olika tvättmetoder på No Poo och fastnade för CBS, vilket står för conditioner baking soda. Det är en hybrid mellan ursprungsmetoden inom No Poo och balsammetoden. Man blandar helt enkelt i ½ tsk bikarbonat i tvättbalsamet och tvättar håret med. Jag blandade ungefär en halv deciliter av mitt coop-balsam med bikarbonat i en kopp som jag tog med in i duschen. Det blir en lite annan känsla än att bara tvätta med balsam, som ju är väldigt mjukt och silkigt. Med bikarbonat i kändes det mer rengörande och lite torrare. Håret blev lite trassligt i hårbotten, men det märkte jag inte av sedan när jag var klar. När du masserat hårbotten med balsamkletet låter du det verka någon minut, sedan sköljer du och har i ditt vårdande balsam i längderna. Låt även ditt vårdande balsam verka en stund. Eller spara tid genom att ha i det vårdande balsamet i längderna direkt och låt allt verka samtidigt, sedan sköljer du ur allt noga. 

Sedan kommer nästa viktiga steg. Eftersom bikarbonat är väldigt basiskt måste du neutralisera hårbotten med något surt. Jag använder äppelcidervinäger, inom No Poo förkortad ÄCV. Innan jag duschar brukar jag förbereda eftersköljen, då jag helt enkelt tar ett litermått som jag fyller i till hälften med kallt vatten och sedan ½ dl äppelcidervinäger. När jag duschat klart sköljer jag huvudet över handfatet. Var noga med att ÄCV-sköljen kommer i hela hårbotten eftersom det är där du geggat in bikarbonaten. Lukten försvinner när håret torkat. 

Mitt hår har i alla fall blivit jätteglansigt av ÄCV-sköljen! Den går att använda även om man inte trixar med balsammetoden eller CBS-tvätt, alla hår mår bra av en sådan skölj efter hårtvätt. Prova! Har du ingen äppelcidervinäger hemma kan man ta citronsaft, 1-3 tsk till 5 dl kallt vatten. Citronsyra funkar också. En del gillar inte lukten av äppelcidervinäger, men det slutar som sagt lukta när håret är torrt. Något som jag inte testat än är att ha i lite honung i ÄCV-sköljen, det sägs att håret blir lättare att reda ut. Då ska jag lösa upp honungen i lite varmt vatten först, eftersom den löser sig dåligt i kallt vatten. 



Bra kombo!



Eget vaniljsocker

Eftersom jag inte bara tänkt blogga om balsam tänkte jag variera mig med tips om hur man gör sitt eget vaniljsocker! Det är lätt som en plätt. Ta en vaniljstång (Konsum har 2-pack för ca 20 kr), snitta upp den och skrapa ur fröna. Mosa ihop dem med en tesked vanligt socker på en skärbräda så kornen separeras och inte bara är en svart geggig klump. Häll i en blender och mixa några deciliter socker med vaniljfröna och stången. Kör tills sockret blivit finfördelat, sila och häll i en burk. Jag har tyvärr ingen blender så jag körde sockret i min minihack som hör till stavmixern, men den klarade inte mixa stången och sockret blev inte finfördelat heller så det gick inte att sila. Jag hällde allt i en burk ändå, och när jag ska ta en sked socker ser jag till att jag inte får delar av vaniljstången med. Jag inbillar mig att delarna av stången fortsätter ge arom till sockret, så det gör inte så mycket att de ligger kvar heller!


image description
Kul att hälla upp i en fin burk och ha framme på bänken, så känner man sig sådär härligt huslig!

Tvätta håret med balsammetoden

Första steget mot ett schampofritt liv är helt enkelt att tvätta håret med sista-schampot, och sedan ha i det vårdande balsamet i längderna. Ditt hår kan bli lite matt och trist efter detta, eftersom inga glansgivande eller utslätande oljor eller silikoner ligger kvar på hårstråna. Det är först nu som du kan se konditionen på ditt hår, hur det mår egentligen. Tänk på att från och med nu kan du inte använda mousser, sprayer eller andra stylingprodukter som innehåller mineralolja och silikon. Du får bara använda produkter som är fria från dessa ämnen eftersom balsam inte kan tvätta bort det. Men bara lugn! Det finns produkter som är godkända.

När det är dags att tvätta håret igen kan du äntligen börja med balsammetoden! Hoppa in i duschen, blöt håret. Ta ditt tvättbalsam och fördela i hårbotten. Det går åt mer än vid schampotvätt, eftersom det inte löddrar. Schampo rengör kemiskt med ett lödder, det gör inte balsam så det är alltså din massage som får bort smuts och fett. Det är så fiffigt att fett löser fett, så det feta balsamet löser upp fettet i håret. Massera hela hårbotten noga, det tar några minuter. Tänk på att blött hår är ömtåligt, så gnugga inte. När du känner dig ren, skölj håret och ha i det vårdande balsamet i längderna. Låt det sitta i medan du tvättar dig, rakar benen och allt du nu pysslar med i duschen. Det sista du gör är att skölja bort allt balsam från håret noga. Det tar längre tid än man tror, så när du tror att allt balsam är borta sköljer du lite till.

Nu när du tvättat håret står hårstrånas ”fjäll” (tänk att du böjer på en abborre) ut litegrann, så för att få dem att stänga sig och få ökad glans i håret är det bra att skölja håret i kallt vatten. Nu har du ju inga glansgivande medel i håret. Om du liksom jag inte gillar att duscha i kallt vatten kan du ta ett litermått med kallt vatten och skölja håret över handfatet när du klivit ur duschen, medan din kropp har det varmt och skönt i en handduk eller morgonnrock.

När du nu ska torka håret finns olika metoder beroende på om du har rakt hår och vill att det ska fortsätta vara rakt, eller om du har lockigt hår och vill få fina lockar. Jag tillhör en av dem som har ganska rakt hår så jag gör helt enkelt som jag alltid gjort: virar in håret i en handduk och gör en snygg taliban-turban på huvudet. När håret torkat någorlunda brukar jag reda ut med fingarna (borsta inte, på sin höjd kan du använda en gles kam) och sedan låta det självtorka, vilket är det bästa för håret, eller föna på låg värme. Har du lockigt hår rekommenderar jag att du läser här. Här ser du även bilder på hur resultatet kan bli för en person med lockigt hår.


Det var nog allt No Pooande för idag. I morgon kommer lite tips på andra hårtvättningsmetoder!

 


Att komma igång med balsammetoden

Först vill jag förklara, att det finns flera sätt att tvätta håret på inom No Poo. Ett sätt är att knäcka några ägg i skallen, ett annat är att bara använda vatten och bortsta håret, men den metod jag testat än så länge är balsammetoden, eller CO (conditioner only). Man tvättar alltså håret med balsam, inte schampo. Det här behöver du för att komma igång:
  1. Först behöver du ett så kallat sista-schampo. Det är ett schampo du ska använda sista gången, innan du kan börja med balsammetoden. Detta för att tvätta bort alla silikoner och mineraloljor som finns i håret, för det går inte bort med enbart balsam. Sista-schampot ska innehålla sulfater men inte silikoner eller mineraloljor. Seså, kolla innehållsförteckningen på flaskorna i badrumsskåpet nu! Eller kolla den här listan i stället, mycket enklare. (Finns risk att du måste skaffa konto på sidan för att kunna läsa i forumet, men det är det lätt värt!) Har du tur finns ditt vanliga schampo med på listan och du slipper då köpa en flaska bara för att tvätta en gång. Har du otur, som mig, så får du helt enkelt köpa en flaska. Eller ja, min sambos Dubbeldusch fanns med på listan, men jag ville inte lukta man i håret. En del sorter på listan finns i reseförpackningar, så man slipper köpa en hel flaska. Jag köpte Gliss Liquid Silk Shampoo. 

  2. Steg två är att köpa två olika sorters balsam, eller återigen, har du tur kanske ditt balsam finns med på listan över godkända balsam. Även detta balsam ska vara fritt från silikoner och mineraloljor. Varför två olika balsam undrar du? Ja det kan man undra. Anledningen är att du ska ha ett balsam att tvätta håret med, och ett balsam som du använder som balsam. Tvättbalsamet ska vara lättare än i det vårdande balsamet, och det innebär ofta billiga balsam. Det jag köpte var Coop X-tra, en stor flaska för 17 kr eller något liknande. Som vårdande balsam köpte jag en burk Elvital NutriGloss inpackning (inpackning alltså, inte balsamet). En lista över godkända balsam hittar du här. För att veta vilket du ska använda som tvättbalsam och vilket som du ska ha som vårdande kan du kolla in den här listan. (Anledningen till att jag inte skriver ut listorna är att då skulle det här inlägget bli tre meter långt,och det vill jag inte!) Sedan finns det ingen universallösning som passar alla hår, utan en del använder bara ett balsam både till att tvätta med och ha i längderna. Man får prova sig fram helt enkelt.



    Mina inköp: Sista-schampot, tvättbalsam och vårdande balsam/inpackning


Varför jag startade med No Poo

Anledningen till att jag började med No Poo var att mitt annars tjocka, rätt så glansiga hår helt plötsligt blivit matt och tråkigt. Jag tror i och för sig att mattheten dels kan ha med min hårfärg att göra, då jag senaste tre gångerna varit snål och köpt 50-kronorsfärg. Annars brukar jag köpa Schwarzkopf Natural and Easy och i den finns flera olika pigment för att få en mer "levande" hårfärg. Det känns som det sparas in på det i billighetsfärgerna så att man får en enda färg, och då känns den mer matt. Man lär sig av misstagen, så i fortsättningen ska jag definitivt köpa den vanliga sorten! Men bortsett från det, så har jag nästan helt slutat med plattång och fönar bara håret någon gång ibland, och ändå känns det inte som det gjort förr.
It´s time for a change!!
(Läses med Gandalfs domedagsröst i Sagan om ringen)


Snyggt va?! Schamporeklam here I come!


I alla fall, det var ett inlägg hos Underbara Clara där hon nämnde No Poo som fick mig att bli intresserad. När jag väl kommer på någonting ska det ske NU! så jag läste en himla massa på nätet, och gick sedan till Konsum för att köpa det jag behövde. Jag kan tipsa om den här sidan, där finns ett forum där man kan diskutera olika balsam ner på molekylnivå om man är intresserad. 

Så om ditt hår är matt, slitet, torrt eller om det blir fett fort tror jag att No Poo, eller balsammetoden kan vara värt att testa. Hur man går till väga kommer i nästa inlägg! =)

No Poo

Först kanske jag ska tala om vad No Poo innebär. Det betyder både "no shampoo" och "ingen skit". Det betyder alltså att man ska sluta tvätta håret med schampo, eftersom det innehåller massa sulfater som sliter på hår och hårbotten. Man har en naturlig fettproduktion i hårbotten (vilket väl märks när man inte tvättat håret på några dagar!). Om man slutar tvätta håret med uttorkande schampo återställs hårets fettproduktion till en normal nivå, vilket gör att man har ett fint hår längre och inte behöver tvätta det varje dag eller sätta upp håret i hästsvans för att dölja hur skitigt det är. Äsch, jag tror minsann någon annan förklarar bättre än mig:

Saxat från den briljanta hemsidan No Poo:

Schampo är oftast baserat på sulfater. De vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES), här används SLS som samlingsnamn. De är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. SLS är irriterande på huden och kan ge bestående ögonskador på små barn.

Håret och huden har naturliga vårdande och mjukgörande oljor (sebum), som skapas i hårbotten och i huden. Genom att använda vanligt schampo som innehåller SLS, tvättas allt detta välgörande fett bort, vilket gör håret torrt. Därför använder vi balsam och inpackningar för att få håret mjukt igen. Man tar alltså bort det naturliga fettet och tillsätter syntetiska ämnen och kemikalier i dess ställe.

I och med att håret torkas ut av sulfater så skadas det lättare. För att maskera skadorna innehåller många balsam silikoner och mineraloljor, som lägger sig som en hinna runt hårstrået. Detta gör att håret känns lent och ser blankt och friskt ut, men det är i själva verket en illusion skapad av den täckande hinnan. Denna hinna går inte att tvätta bort utan schampo med sulfater, och det resulterar i en ond cirkel av schampotvättande följt av balsamanvändande.

En annan negativ följd av schampoanvändning är att hårbotten torkas ut. För att kompensera denna uttorkning börjar hårbotten att producera mer sebum, som gör att håret blir fett snabbare. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, och hårbotten blir ännu mer uttorkad, vilket leder till ytterligare ökning av sebumproduktion. Denna överstimulering av sebumproduktionen går att få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna.

(Shit pomfritt vilken stor bild jag lyckades klistra in! Men det blev rätt effektfullt må jag säga!)



Välkommen till min nya blogg!



Då gör jag ett nytt försök! Den här bloggen kommer handla om mina stora intressen matlagning och bakning samt mitt nyvunna intresse för naturlig hudvård som man till stor del kan svänga ihop hemma.


Välkomna till mitt kök!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0